Gyakran Ismételt Kérdések, Válaszok

Miért válassz minket?

Azért, mert mi hozzáértő szakemberek vagyunk évtizedes múlttal;
azért, mert megbízhatóak vagyunk;
azért, mert mi nem feltétlen ebből szeretnénk megélni, van mellette hasonló szaktudást igénylő munkánk, ezt mi szerelemből csináljuk;
azért mert mi szívvel-lélekkel azon vagyunk, hogy meg légy elégedve Te is és mi is a kész anyaggal;
mi nem futószalagon készítjük az esküvői fotókat, videókat, belecsömörlötten, hanem minden esküvő egy fontos projekt az életünkben, amibe a legjobb tudásunkat adjuk bele;
nagy szaktudás, rutin áll mögöttünk;
felszerelésünket álladóan fejlesztjük, azért, hogy mindig a legprofibb, legmodernebb eszközökkel a legmagasabb szinten tudjuk rögzíteni a legszebb napotok eseményeit;
közvetlenek vagyunk, így már sokan az első percek után feloldódnak és emiatt is jó képek, snittek készülnek;
azért, mert, ha lebetegednék, nem kell ismét fotográfus után rohangálni, ugyanis a sok éves fotósiskolai tanításom alatt a több, mit 250 tanítványom valamelyike tud helyettesíteni, az utómunkát pedig később én is meg tudom csinálni.

Hol vállaltok esküvői fotózást, videó készítést?
Megrendelőink igényeihez igazodva vállalunk fotózást, videózást az ország teljes területén, de voltunk már külföldön is, legyen szó nagyvárosi esküvőről vagy akár a hagyományos vidéki lagziról. A kiszállási díj a helyszín függvényében alakul, megbeszélés kérdése.

Van lehetőség személyes találkozóra a megrendelés előtt?
Nem csupán van, hanem nagyon javasoljuk is a szerződéskötést megelőzően. Egy személyes találkozó alkalmával nem csak a szimpátia kérdése dől el, de így van mód előzetesen egyeztetni az elképzeléseket.

Kik a stáb tagjai?
A stáb összetartásáért Kovács P. Attila a felelős, ő a fő szervező, fotográfus. Segítője Vig Györgyi, aki fotózás közben nem csupán a technikára, hanem a finom esztétikai dolgokra is odafigyel, például arra, hogy fotózás közben ne maradjon kulcs slusszkulcs, a zsebben, a menyasszonyi virág tökéletes legyen, a ruha szépen álljon, stb.

Milyen felszereléssel fényképeztek?
Kizárólag csúcskategóriát képviselő technikával dolgozunk. Minden esküvőn van nálunk 3-4 db full frame-es Canon gépváz (Canon 5 DMIV, Canon 5DMIII, és Canon 1DX) Canon 14 mm, Canon 16-35, Canon 24-70, Canon 70-200 IS 2.8 USM II, Canon 8-15 halszem, Canon 24 mm 1.4, Canon 35 mm 1,4 nagy fényerejű objektív, minimum 3 db Canon Speedlite 600 EXRT II vaku, Godox 200 AD vaku fényformálókkal és színszűrőkkel, állványok és további apró kiegészítők.
Milyen felszereléssel filmeztek?
A filmezéshez használt technika lényegesen összetettebb a fényképezésnél használtnál. 1 db csúcstechnikát képviselő SONY A7sIII és 1 db Sony A7III kamera, különféle cinema objektívekkel. DJI OSMO pro és OSMO Pocket, GoPro és egy DJI MAVIC 2 PRO drón adja a képalkotás gerincét. Komoly hangsúlyt fektetünk a kristálytisztán érthető beszédhang felvételére, mely cél eléréséhez 6 csatornás ZOOM 6 típusú hangrögzítőt használunk mikroportokkal, csíptetős mikrofonokkal.

Hány darab fénykép készül?
Egy esküvőn átlagban 1000-3000 db kép készül a násznép aktivitásától függően. Ezeket leválogatjuk és átadjuk. A csomagban foglaltak szerint fényeljük, retusáljuk őket.

Milyen utómunkát végeztek a fényképeken?
A kreatív fotózáson készült képeket minden esetben külön portréretusprogrammal retusáljuk a legjobb megjelenés érdekében, figyelemben tartva, hogy a retusálást ne vigyük túlzásba, figyelembe vesszük a Ti kívánalmaitokat. A többi fotón színhőmérsékletet, élességet állítunk és megvágjuk, amikor vannak zavaró tárgyak, mint pl. villanyvezeték, csikk, azt kiretusáljuk a képekből.

Mi az a "jegyesfotó"?
A jegyesfotó akkor készül, amikor még csupán jegyben jártok. Ez lehet az esküvő előtt pár nappal, héttel vagy hónappal. Ez azért is jó, mert ekkor összehangolódunk, a későbbi esküvői fotózásnál már nem lesz bennetek annyi felszültség, mi is jobban ráérzünk majd a legjobb profilotokra. A jegyesfotózáson készült képeket felhasználhatjátok a szülőköszöntő ajándékokhoz, vagy a köszönő ajándékokhoz is. Készítünk egyedi fényképes ajándéktárgyakat is, amelyhez szintén kiváló lehet. Ezekei itt tudjátok megnézni: http://ajandektargy.quickprint.hu/

Hol történhet a jegyesfotózás?
Rengeteg lehetőség van az eljegyzési fotók elkészítésére. Választhattok város, falu vagy akár természet közeli helyszínt is. Sokan a megismerkedésük helyszínén készíttetik a fotókat, de ha nincs ötletetek, akkor tudunk javasolni Nektek szép helyszíneket.

Milyen öltözéket vegyek fel a jegyesfotózáshoz?
A jegyesfotózásnál olyan ruhákat javaslunk, melyekben jól érzitek magatokat, de mégsem mindennapos a viselet. A tapasztalataink azt mutatják, hogy a hölgyek számára legelőnyösebb egy könnyű nyári ruha, míg az uraknak egy lezser módon viselt ing és nadrág.

A jegyesfotózás alkalmával készülnek filmfelvételek is?
Amennyiben olyan csomagot rendeltél meg, amelyben benne van, akkor igen. Ha nem, akkor ez külön megbeszélés kérdése. A jegyesfotózáson készült klippet az esküvőn is levetíthetitek.

A rendelkezésre állás az esküvő napján miként alakul?
Az esküvő napján általában 11.00 órától másnap 1.00 óráig szoktunk jelen lenni, hogy a készülődésről is készüljenek fotók, snittek a videóba és éjfél után a menyecsketáncról is legyen kellő számú képanyagunk az átöltözést követően. Természetesen ezt is rugalmasan kezeljük az igényeiteknek megfelelően.

Mi az a "kreatív" fotózás?
A kreatív fotózás nem rég került a szótárba, mert régebben beállított képeknek nevezték őket. Olyan fotóknak, amelyeket a fotográfus megkomponált, és erről készült a fotó. Miután azért ez ennél többet jelent, mert nem csupán beállított képek, hanem spontán képek is készülnek a pillanatok elkapásával, de kreatív módon, például érdekes szemszögből, hosszú, bemozdult expozícióval, stb. ezért ez több, mint a beállított fotó. A képek stílusa, képi világa a fotográfus kreativitását tükrözi, innen az elnevezés is. Ezek olyan képek, amelyet akár a faladra is szívesen kitennél nagyobb méretben is, amiben szintén tudunk segíteni.

Hány darab fénykép készül a kreatív fotózás során?
A kreatív képek száma nagyban függ a fotózáshoz rendelkezésre álló időtől. A minimum az 30 db kidolgozott és átadott kép, de ez lehet több is, tőletek függ, és a tempótól, hogy egy-egy kreatív képre mennyi időt szánunk.

Filmezés esetén is készülnek a fotózáshoz hasonló kreatív felvételek?
Természetesen igen. Ezt a fényképésszel együttműködve, párhuzamosan szoktuk megejteni a kreatív fotózás idején.

Mit takar az első pillantás/first look?
Az "első pillantás" a múlt újragondolt változata, ugyanis régen a pár az oltárnál látta meg elsőként egymást a mennyegzői ruhában, de mostanában a kreatív fotózás időpontja miatt is ez sokszor már nem lehetséges. Ennek a mostani modern változata az, amikor a vőlegény az esküvő napján először pillantja meg a menyasszonyt előkészített környezetben fotóval és filmmel megörökítve.

Az esküvői videóban lehet majd hallani is a szertartás során elhangzottakat, vagy a későbbi beszédeket?
A választott csomagtól függően igen. A 6-8 perces videóban csak minimális „igen” – „igen” hang szokott lenni, de a hosszabb, mozifilm jellegű videókban a szertartásból is vágunk bele hosszabb részletet. A hangra nagy hangsúlyt fektetünk, külön mikroporttal, hangrögzítővel vesszük fel, amely által később a hangsávok külön-külön keverhetőek. Ha a teljes szertartásról szeretnél egy 25-40 perces folyamatos videót különféle kameraállásokból vágva megkapni, annak sincs akadálya.

A vágatlan videóanyagot is megkapjuk?
A két nagyobb filmes csomagunknál igen, a legkisebb filmes csomagunknál nem. Ez utóbbinál csak vágóképeket rögzítünk, így folyamatában történő megtekintésre lényegében alkalmatlan és összefüggéstelen. A nagyobb csomagok esetében mindig átadjuk a vágatlan anyagokat. A számtalan vágókép mellett az esküvő fontos részeit (pl. kikérő, első tánc, szertartások stb.) egészben veszünk fel. A lakodalom idején is a lehetőségeinkhez képest igyekszünk hosszú (10-15 perces) snitteket készíteni.

A vágatlan anyag milyen formátumú és mekkora tárhelyet igényel?
A vágatlan anyagot minden esetben a megrendelő pár által biztosított külső USB-s HDD-n adjuk át. Általában egy esküvő filmes anyaga 400-800 GB között ingadozik. A vágatlan anyag minden esetben kevésbé színezett az utómunkázott videóanyaghoz képest. Megtekintéséhez a snittek magas bitrátája és képkockasűrűsége miatt egy erős számítógépet javaslunk, vagy egy TV-hez kapcsolt médialejátszót.

Ha kérünk/nem kérünk drón felvételeket az változtathat az áron?
A drónos felvételek készítése minden csomagban alapszolgáltatásként - felár nélkül – szerepel, de ebben csupán a helyszín rögzítése van benne drónfelvételről, a szertartás előtt vagy után. Amennyiben a szertartás a szabadban zajlik, és azt is szeretnétek drónról folyamatában rögzíteni, akkor a nagyobb csomagot kell választani, mert a drónozás veszélyes művelet, ez külön embert igényel, és párhuzamosan nem tudjuk a kamerát és a drónt is kezelni. Akkor ehhez külön drónpilótára vagy szükség erre az időtartamra. Ez kisebb csomag választása esetén külön megbeszélés tárgya.

A drónt csak filmezésre használjátok vagy fotóztok is vele?
A drónt mindkettőre használjuk. Elsődlegesen a filmhez készítünk vele légifelvételeket, de szoktunk csoportképeket is drónról fotózni, amikor a magas nézőpont előnyösebb.

Mikor adjátok át az anyagot?
Az elkészült anyag átadására a fotók esetében 1-2 hetet kell várni, de legtöbbször a kreatív képeket kiretusálva az esküvőt követő napokban Google drive-ra feltöltjük, hogy mielőbb megosztható legyen a közösségi médiában. A videóra kicsit várni kell, az pedig a videó hosszától is függ, hogy mit kértetek. Általában az elkészülési idő 30 nap körül van.

Ha eldöntöttük, hogy benneteket választunk hogyan tovább?
Megrendelés esetében szerződésben rögzítjük az elvárt feladatokat, a díjazást és az egyéb feltételeket. A szolgáltatás ellenértéke két ütemben kerül kifizetésre. Előre 50.000,- Ft-ot kérünk, foglalóként, a fennmaradó díjat pedig az esküvő napjáig kell megfizetni. Tudjuk, vannak olcsóbb és drágább szolgáltatók is. A mi árszabásunk fő célja, hogy ár/minőségben vonzó legyen az érdeklődő pároknak. Fontos továbbá leszögezni, hogy a fotók készítése és a filmsnittek felvétele a teljes munka mennyiségének csak egy csekély része. A munka legnagyobb része (bő 70%-a) az esküvő után zajló utómunka. A díj nagyobb része ezen munkaórák díjazását fedezi.

Mi történik, ha lebetegszik a fotós vagy a videós?
Sokan nem gondolnak rá, pedig a mai világban megtörténhet. Szerencsére több évig tanítottam a fotós iskolában, ahol több, mint 250 tanítványom végzett, akinek átadtam tudásom. Így ebben az esetben valamelyik tanítványomnak adom át a feladatot, akik ugyanolyan minőségben elkészítik a fotókat, az utómunka, ami talán még fontosabb is, mint a fotózás, azt már én is meg tudom később csinálni. Ezért emiatt mindenki biztonságban érezheti magát.